Stephanie Garber - Caraval

by - július 05, 2018

Egyáltalán, van még igény könyvajánlós posztra? Kiestem a dolgokból ezalatt a közel fél év alatt.
Néhány hete (vagy hónapja?) valamelyik könyves dobozban szerepelt a Caraval című könyv. Rossz tulajdonságom, hogy elvből nem szeretem a túlhypeolt könyveket, ezért nem is olvasom el őket azonnal a megjelenéskor. Egyik nap visszavittem a könyvtárba a könyveket, és nem akartam semmit kivenni, de azért bementem a Böngészdébe. Az új könyvek közt megláttam a Caraval gerincét, és úgy döntöttem, adok neki egy esélyt. Mondanom sem kell, nem csalódtam.


Adatlap

Cím: Caraval
Író: Stephanie Garber
Fordította: Falcsik Mari
Kiadó: 
Libri - Insomnia
Oldalszám: 472
Nyelv: Magyar
Kiadás éve: 2017

Sorozat: Caraval

Fülszöveg

Scarlett Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted.

Borító


Vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. Az egyik felem imádja, a másik felemnek nem tetszik, de nem tudom megmondani, miért. Mindenesetre határozottan passzol a könyvhöz, a maga titokzatosságával és az elrejtett jellel. Kusza, akárcsak az egész történet.

Szereplők

Végre egy könyv, amiben az összes főszereplő szerethető! Jó, többé-kevésbé. Scarlettet először idegesítőnek találtam, de aztán öröm volt olvasni, hogyan fejlődik jobbá és jobbá a személyisége. Tella egy tipikus cserfes kislány, aki nem törődik tettei következményeivel, Scarlett tökéletes ellentettje. Aztán a végére ő is változik, nem is keveset. Vagy mindvégig ilyen volt? Ezt mindenki döntse el maga. 
Julian, a matróz. Szeretném, ha itt üldögélne a szobámban. Ezzel mindent elmondom. Minden tökéletlenségével együtt belopta magát a szívembe, szeretném őt élőben is megismerni. Van itt még egy Danténk is, akire nem tudtam nem ráilleszteni azt a Dantét, aki megjárta a Poklot. Hiába tűnik úgy, hogy jelentéktelen kis mellékszereplő, igenis fontos része a cselekménynek.
És a titokzatos Legend mester, akiről semmit nem tudunk, és hol pozitív, hol negatív karakterként ábrázolja őt az írónő. Remélem, hogy a folytatásban jobban megismerhetjük őt.

Cselekmény

Hű. Ez volt az első gondolatom, mikor befejeztem a könyvet. Olyan csavarok voltak, amikre nem számítottam. Szinte még az utolsó oldalon is meglepett az írónő. Nem tagadom, kicsit kusza az egész, és nem tiszta minden egyes részlete a dolognak, de tetszett. A befejezés, a végső megoldás egy picit lapos, de alapvetően ez a megoldás is rendesen megállta a helyét. A történet lassan indul be, akkor kezd izgalmassá válni, mikor elérkezünk a Caraval első éjszakájához. Fontos szerepet kap a cselekményen túl a szereplők értékrendje, Scarlett vívódása szerelem és család között, és a karakterek egymáshoz való viszonya is. Főleg a Scarlett-Tella-Julian hármast emelném ki, de ezen kívül lényeges az apa és lányai közti, illetve a lányok és nagymamájuk közti kapcsolat is, amit ugyan csak a múltból ismerünk, mégis tökéletesen illeszkedik a történetbe. 

Összegzés

IGEN! Hatalmas igen a könyvnek, mert az apró hibáktól eltekintve (mind a fordításban, mind a történetben) igenis jó volt. Egyértelműen kedvenc lett. Egyszerre fantasy, romantikus és kalandregény. Miután olvastam, két mű ugrott be: az Éjszakai cirkusz és a Lehullott csillagok. Mindkettő hangulatában hasonlított erre (bár az Éjszakai cirkuszt nem olvastam még végig), szóval akinek ez a kettő tetszett, az a Caravalban sem fog csalódni. Magába szippant és nem ereszt egészen az utolsó oldalig.
Vigyázz, nehogy összekeverd, mi a valóság és mi az álom.



You May Also Like

2 megjegyzés